piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: ,

Ciasto na pizze w piekarniku - Pizza na cienkim cieście

Udostępnij


Mąka, woda i drożdże - tyle potrzeba by stworzyć mega pyszne ciasto na pizze. Zrobiona własnoręcznie smakuje na prawdę wybornie!




    pizza na cienkim cieście
    Ciasto na pizze

    Porcja: 2
    Czas przygotowania: 4 godziny łącznie z czasem wyrastania
    Poziom trudności: średni

    Składniki:


      • 2 szkl mąki pszennej typ 550.
      • 1 szkl wody.
      • 2 łyżeczki soli.
      • 1 łyżeczka suchych drożdży
      • 2 łyżki oliwy

      Sposób przygotowania:
      Wszystkie składniki wymieszać oprócz soli. Ważne jest by woda, którą dodajemy do ciasta była zimna. Gdy ciasto nabierze formę dodajemy sól  i dalej zarabiamy ciasto przez około 10 minut.  Jeśli ciasto jest zbyt lepkie należy dodać jeszcze trochę mąki.  Następnie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny aż wyrośnie (należy  przykryć je mokrą ściereczką).

      Pieczenie:
      Pieczenie odgrywa tu bardzo ważną rolę. Ciasto formujemy dłońmi lub wałkiem w ulubiony kształt. Blachę podsypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i górę smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego  do 250° C na najwyższą półkę i pieczemy ok. 2-3 minuty do momentu pojawiania się na cieście zarumienionych miejsc. Gdy podczas pieczenia powstanie bąbel należy go przekłuć. Wyciągamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia po czym kładziemy ser mozzarelle oraz ulubione składniki. Ponownie wstawiamy do piekarnika na najniższą półkę na ok. 5 minut aż ser się stopi a brzegi będą do końca wypieczone.

      0 komentarze:

      Prześlij komentarz