piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

Faszerowana dynia piżmowa z makaronem farfalle

Udostępnij


 Dynia to nie tylko przysmak ale również roślina lecznicza. Dobrze przyrządzona nie tylko smakuje wyśmienicie ale także m.in.  wspomaga odchudzanie.


dynia z makaronem farfalle

Dynia piżmowa faszerowana


Porcja: 2
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Poziom trudności: średni

  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki 
  • makaron farfalle 
  • ok. 30 g parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie połówki i  wydrążamy środek. Łódeczki z dyni odstawiamy, zaś miąższ kroimy w małe kawałeczki. Cebulę posiekaną w kostkę oraz czosnek szklimy na oliwie po czym dodajemy miąższ z dyni oraz posiekaną natkę pietruszki  i lekko podlewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dusimy do momentu uzyskania konsystencji gładkiej masy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu po czym łączymy z gotową masą dyniową. Wydrążone łódeczki układamy na blaszce, wypełniamy je masą dyniowo-makaronową połączoną z parmezanem (ok.30 g ) na wierzchu można posypać jeszcze trochę parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180° C na 40 minut od czasu do czasu sprawdzając czy dynia jest już miękka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz