piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

Faszerowane bataty z suszonymi pomidorami

Udostępnij


Słodycz batatów jest wręcz urzekająca ... Do tego pomidorki suszone, świeża pietruszka i ziarna słonecznika. Potrawa, którą każdy powinien spróbować!



bataty z suszonymi pomidorami i beszamelem

Bataty faszerowane suszonymi pomidorami

Porcja :3
Czas przygotowania: 45 min
Poziom trudności: średni

Składniki :
  • 3 podłużne bataty
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 jajko
  • ok. 100 g ziaren słonecznika
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kminek
  • pieprz kolorowy
  • sól  morska

Sos:
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g parmezanu


Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w mundurkach ok. 15 minut  od momentu zagotowania. W między czasie robimy sos: mleko podgrzewamy do temperatury ok. 70°C . Masło roztapiamy na małym ogniu uważając by go nie przypalić, dodajemy mąkę i szybko mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy. Następnie zasmażkę dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki (można użyć miksera). Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym wrzucamy  starty parmezan (troszkę parmezanu należy zostawić). Odstawiamy jak sos zgęstnieje.  Ugotowane i ostudzone ziemniaki, delikatnie wydrążamy, tak aby powstały łódeczki. Farsz mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką oraz doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem oraz kminkiem (pieprz kolorowy i kminek mielimy w moździerzu lub młynku). Łódeczki obtaczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w ziarnach słonecznika i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
Następnie układamy je w blaszce, wypełniamy odrobiną sosu i farszu, po czym  dopełniamy ponownie sosem a na wierzchu posypujemy delikatnie startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze ok.230 °C (najlepiej w funkcją opiekania tylko od góry).
Smacznego !!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz