piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

Granita cytrynowa z miętą w pomarańczy

Udostępnij


Granita to włoski sposób na przetrwanie upalnych dni, popularny zmrożony napój z wody cukru i cytryny ugasi każde pragnienie.


granita cytrynowa z miętą

Granita cytrynowa

Porcja: 5
Czas przygotowania: 8-12 godzin
Poziom trudności: średni

Składniki:
  • 500g cytryn
  • 500ml wody
  • 150g  cukru
  • 5 pomarańczy
  • mięta

Przygotowanie:
Wyciskamy 300 ml soku z cytryn.  Wodę gotujemy ze skórką z połowy cytryny i cukrem przez 10 minut. Następnie odstawiamy do ostudzenia i dodajemy kilka listów mięty. Sok z cytryn przecedzamy przez sitko i dolewamy do wody. Tak przygotowany sok umieszczamy w pojemniku w zamrażarce. Od czasu do czasu rozdrabniamy widelcem zmrożony sok tak aby nie zamarzł. Gdy będzie miał suchą, sypką strukturę  serwujemy z liśćmi mięty. Najlepiej smakuje w wydrążonej pomarańczy. Idealny napój na letnie upały.

0 komentarze:

Prześlij komentarz