piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

Kurczak w białym winie

Udostępnij

Kurczak, białe wino i papryka - jakie to proste a jakie pyszne ...


podudzia w białym winie z papryką

Kurczak w białym winie z paprykami



Porcja: 2Czas przygotowania: 1,5 godziny
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 nogi z kurczaka lub 6 podudzi
  • 4 papryki  różne kolory
  • 4 ząbki czosnku
  • wino białe wytrawne
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Nogi z kurczaka kroimy tak by powstały podudzia. na mocno rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy kurczaka z jednej strony, dodajemy czosnek i od razu obracamy mięso na druga stronę. Kurczaka smażymy aż ładnie nabierze koloru  z obu stron a czosnek zacznie się rumienić. Następnie dodajemy pokrojone w plastry papryki . Całość podlewamy białym winem (ok. 400 ml) , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 50 minut od czasu do czasu przewracając kurczaka. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz