piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

Nacinany ziemniak czosnkowy z szaszłykiem ze swojskiej kiełbasy

Udostępnij

Ziemniaki - znane i tanie warzywa a jakie niesamowite! Można zrobić z nich tak wiele potraw i w każdym wydaniu smakują znakomicie.


szaszłyki ze swojskiej kiełbasy

Nacinany ziemniak czosnkowy


Porcja: 2
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • swojska kiełbasa
  • papryka
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • rozmaryn, oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • masło

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i nacinany w poprzek tak aby powstały rowki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, polewamy lekko oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 C . Przygotowujemy masło czosnkowe – masło mieszamy ze sprasowanym czosnkiem, solą pieprzem oraz oregano .  W między czasie przygotowujemy szaszłyki: cebulę kroimy w księżyce, paprykę w dość sporą kostkę, pieczarki na połówki a kiełbasę przekrawamy wzdłuż. Nabijamy składniki na patyczki – kolejność według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika  gdy ziemniak będzie już dość miękki.  W tym samym czasie ziemniaka smarujemy masłem czosnkowym dbając o to aby masło wpłynęło również w powstałe w ziemniaku rowki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut do momentu aż szaszłyk będzie gotowy. Podajemy z ulubionym sosem  ( czosnkowym lub ketchupowo-majonezowym).

0 komentarze:

Prześlij komentarz