piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

„Pijana” karkówka z żurawiną

Udostępnij

Rozpływająca się w ustach karkówka z lekkim posmakiem piwa, jałowca i słodyczą żurawiny.


karkówka z żurawiną i jałowcem

Karkówka w piwie z żurawiną

Porcja: 2
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki
:

  • 500 dag chudej karkówki
  • 1 cebula duża
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • garść żurawiny suszonej
  • 6 sztuk świeżej żurawiny
  • 5 sztuk suszonego  jałowca
  • 2 liście laurowe
  • kminek
  • 400 ml piwa
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem oraz zmielonym w moździerzu kminkiem z owocami jałowca. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie dorzucić pokrojoną w plastry cebulę oraz skrojony w kostkę korzeń pietruszki i dalej smażyć aż cebulka się zarumieni. Mięso podlać piwem, dodać suszoną żurawinę oraz  pokrojoną na małe kawałki świeżą żurawinę. Dodać liście laurowe oraz doprawić solą, pieprzem i kminkiem według uznania  Dusić na małym ogniu ok. 2 godziny do momentu aż karkówka stanie się miękka. Od czasu do czasu można podlewać wodą lub pozostałym piwem aby sos się nie przypalił. Gdy karkówka będzie już mięciutka, podzielić ją na mniejsze kawałki tak by powstał gulasz. Najlepiej smakuje podana z opiekanymi ziemniakami z rozmarynem oraz surówką z białej rzodkwi, jabłka i żurawiny.
 Szklaneczka piwa również wskazana ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz