sobota, 20 grudnia 2014

Tagi: ,

Bułki z sezamem do hamburgerów

Udostępnij

Oryginalny przepis na pyszne bułeczki do hamburgerów. Sekretem bułek jest mleko sojowe, które nadaje im niepowtarzalny smak i aromat.Najlepiej sprawdzi się tutaj włoska mąka Manitoba lub typ "0".



bułki do hamburgerów z sezamem

Bułki do hamburgerów

Porcja: 8
Czas przygotowania:  5 godzin łącznie z czasem wyrastania
Poziom trudności: trudne

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki typ „0” lub 550
  • 120 g mleka sojowego
  • 130 g wody
  • 16-20 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suchych
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 8 g soli
  • 30 g masła
Do posmarowania bułek:
  • sezam
  • żółtko
  •  łyżka mleka krowiego


Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte wilgotną ściereczką albo folią spożywczą. Gdy ciasto wyrośnie po ok. 2 godzinach, dzielimy ciasto na porcje o wadze 100 g. Z każdej porcji formujemy bułki i zostawiamy na blaszce podsypanej mąką do ponownego wyrośnięcia na ok. kolejne 2 godziny. Gdy nasze bułeczki są już ładnie wyrośnięte, w misce rozrabiamy żółtko z łyżką mleka i smarujemy górną część bułki. Następnie posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180° C na ok. 15-20 minut. Bułeczki idealnie nadają się do hamburgerów, na tosty oraz zjedzone na śniadanie z konfiturą.


0 komentarze:

Prześlij komentarz