piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , , ,

Ryżowo-orkiszowe naleśniki z jabłkami

Udostępnij

 Naleśniki bez mąki pszennej - zdrowe i równie smaczne


orkiszowe naleśniki z jabłkami

Ryżowo orkiszowe naleśniki z jabłkami

Porcja: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: łatwe


Składniki:

  • Ciasto
  • 1 i ½ szkl mąki orkiszowej
  • ½  szkl mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • ¼ łyżeczki soli

Mus jabłkowy
:

  • 8 jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru

Polewa czekoladowa:

  • ¼ kostki margaryny (najlepiej Palma)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki kakao holenderskiego
  • 2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksować mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki na złoty kolor. W między czasie obrać jabłka i posiekać na małe kawałki. Jabłka wrzucić na patelnię, dodać masło , cukier oraz cynamon i smażyć na bardzo małym ogniu aż powstanie mus jabłkowy. W małym rondelku rozpuścić  margarynę, dodać wodę, cukier oraz kakao i mieszać tak by nie było grudek. Polewę ostudzić po czym dodać żółtko i miksować przez chwilę, następnie odstawić do zgęstnienia. Naleśniki wypełnić musem jabłkowym, podawać polane delikatnie polewą czekoladową oraz posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz