poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tagi: , ,

Świąteczne ciasteczka półfrancuskie

Udostępnij


Ciasteczka półfrancuskie pieczemy co roku na święta Bożego Narodzenia. Za każdym razem smakują wyśmienicie, są lekkie, chrupiące i „nie zapychają”. Zawsze cieszą się dużym uznaniem nawet najbardziej wybrednych smakoszy.  


Idealny przepis na święta

Kruche ciasteczka półfrancuskie

Porcja: 10
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • cukier



Przygotowanie:
Z mąki, śmietany , octu  i margaryny zagniatać ciasto, następnie dodać żółtka – białka przelać do osobnej miski. Gdy ciasto będzie już gotowe schłodzić je w lodówce przez około 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do minimum 200 C. Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać ciasteczka. W między czasie ubić lekko białka ale nie do końca, tak by zrobiła się lejąca pianka. Każde ciasteczko posmarować  pianą pędzelkiem i posypać grubym cukrem (może być trzcinowy). Blachę smarować lekko margaryną i układać ciasteczka. Piec około 5-10 minut tak by ciasto się przyrumieniło (w zależności od rodzaju piekarnika).
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz