piątek, 19 grudnia 2014

Tagi: , ,

Zapiekanka ziemniaczana na mleku z ementalerem

Udostępnij


 Ziemniaczana zapiekanka jest tak prosta i tania w przygotowaniu a jednocześnie smaczna, że stanowi idealne danie na każdą kieszeń.


zapiekanka ziemniaczana na mleku

Zapiekanka ziemniaczana na mleku

Porcja: 6
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g sera żółtego typu ementaler
  • pół szklanki mleka
  • 50 g masła
  • tymianek lub rozmaryn
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-8 minut po czym wyjąć z wody i ostudzić. Następnie pokroić je w plastry i układać tak by lekko brzegami nachodziły na siebie (jak domino) na wysmarowanej masłem blasze. Układać warstwami aż skroimy wszystkie ziemniaki. Ser oraz masło kroimy w kostkę po czym rozrzucamy na ziemniaki a całość zalewamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz według uznania rozmarynem lub tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220° C   na ok. 15 minut. Można jeść jako osobne danie lub dodatek do mięs. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a gwarantujemy, że smakowo Was zaskoczy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz