czwartek, 8 stycznia 2015

Tagi: ,

Bakłażan z pomidorem w sosie czosnkowym

Udostępnij

Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska z bakłażana i pomidorów a do tego pyszny sos czosnkowy. Bakłażan uznawany za afrodyzjak świetnie spełni się w roli przystawki na romantycznej kolacji - wówczas polecamy wersję bez sosu czosnkowego :)


bakłażany w sosie czosnkowym z pomidorami

Bakłażan z pomidorem w sosie czosnkowym


Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:


  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • oregano
  • bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • cukier, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w dość grube plastry( ok. 1cm) i solimy, odstawiamy aby puścił wodę. Smażymy na lekko złoty kolor po czym odkładamy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Majonez i śmietanę mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy oregano – wcześniej zaparzone we wrzątku.  Na każdym plasterku bakłażana układamy plaster pomidora, posypujemy bazylią i na górze lekko polewamy sosem czosnkowym. Pyszna przekąska!

Uwaga! Bakłażan bardzo "wpija" olej dlatego do smażenia należy użyć go bardzo mało lub w ogóle - np: zrobić na patelni grillowej.

0 komentarze:

Prześlij komentarz