poniedziałek, 19 stycznia 2015

Tagi: ,

Bezglutenowy chleb gryczany

Udostępnij

Bezglutenowe pieczywo jest o wiele bardziej zdrowe i może być równie pyszne jak to upieczone z mąki pszennej.


pieczywo bezglutenowe

Bezglutenowy chleb gryczany

Porcja: 6-8
Czas przygotowania: 2-3 godziny
Poziom trudności: średnie

Składniki (na chleb 750g)
  • 200ml mleka
  • 100g twarogu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajo średnie
  • 300g mąki gryczanej
  • 200g maki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży


Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt lepkie, dodać mąki gryczanej. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej przykryte ścierką. Po około 1 godzinie gdy ciasto będzie już wyrośnięte, zarobić je ponownie ale bardzo krótko. Wyłożyć w blaszce (np. keksówce) i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190-200 C. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz