środa, 7 stycznia 2015

Tagi: ,

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Udostępnij


Smak pomidorowych bułeczek mile Was zaskoczy - idealne na śniadanie, smakują rewelacyjnie!!!


przepis na bułki

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Porcja: 8
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 300 ml wody zimnej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 11 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • ziarna lnu i sezamu
  • natka pietruszki



Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę wyrobić z 300ml wody. Pod koniec wyrabiania dodać drobno posiekane suszone pomidory. Ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części i formować bułeczki po czym układać je na oprószonej mąką blaszce. Przykryć i odstawić na 30 minut. Przed pieczeniem  naciąć u góry każdą bułkę, posmarować mlekiem, posypać ziarnami i posiekaną natką pietruszki. Piec około 10-15 minut w temperaturze 200°C  .

0 komentarze:

Prześlij komentarz