piątek, 30 stycznia 2015

Tagi: ,

Domowy budyń kokosowy

Udostępnij

Zamiast kupować gotowy budyń w proszku można go w bardzo prosty sposób przygotować w domu z naturalnych składników. Zresztą sami zobaczcie jakie to łatwe! Smak z pewnością mile Was zaskoczy!



budyń kokosowy

Domowy budyń kokosowy

Porcja:2
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 150 ml mleka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • owoce do dekoracji



Przygotowanie:

Mleko gotujemy prawie do wrzenia, dodajemy cukier i mieszamy . Odlewamy około 30 ml do szklanki, dolewamy 20ml zimnej wody i dodajemy mąkę ziemniaczaną po czym dokładnie mieszamy mątewką. Mleko zdejmujemy na chwilę z ognia i dolewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z mlekiem i wodą i energicznie mieszamy tak by nie powstały grudki. Mąki ziemniaczanej można dać więcej jeśli lubicie bardzo gęsty budyń lub mniej.  Odstawiamy znów na ogień i jeszcze chwilę mieszamy po czym przelewamy do pucharków. Można jeść na ciepło lub poczekać aż ostygnie i udekorować wówczas świeżymi owocami lub owocami  ze słoika w syropie. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz