niedziela, 25 stycznia 2015

Tagi: , ,

Fasolka po bretońsku

Udostępnij

U nas w domu fasolkę po bretońsku jadało się co tydzień. Pewnie wynikało to z faktu, że rodzicie uprawiali fasolę więc mieliśmy jej pod dostatkiem. Do dziś pamiętam ten smak i zapach...


przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku


Porcja: 8
Czas przygotowania: 2 godziny (+10 godzin moczenia grochu)
Poziom trudności: łatwe

Składniki:


  • 200g fasoli Jaś
  • 1 laska dobrej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • majeranek, bazylia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Gdy spęcznieje wymieniamy wodę na świeżą i gotujemy do momentu aż  będzie miękka.  Doprawiamy solą i pieprzem oraz zielem i liściem laurowym. Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju po czym dodajemy cebulę. Gdy cebula się lekko przyrumieni doprawiamy przyprawami (bazylią i majerankiem), podlewamy wywarem z fasoli i dodajemy przecier lub koncentrat. Dusimy 2 minuty na patelni po czym całość wlewamy do garnka z fasolą. Gotujemy jeszcze kilka minut tak by fasolka zgęstniała – w razie potrzeby można zagęścić woda z mąką gryczaną. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz