czwartek, 15 stycznia 2015

Tagi: , ,

Kaczka pieczona w Martini

Udostępnij

W końcu udało nam się po znajomości zamówić swojską kaczkę :) W połączeniu z warzywami, miodem i Martini smakowała na prawdę wybornie !


kaczka z warzywami w martini

Kaczka pieczona w Martini



Porcja: 4
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 200 ml Martini
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • jagody jałowca
  • łyżka miodu


Przygotowanie:

Kaczkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gdy rosół z kaczki będzie gotowy przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Warzywa kroimy w paski lub kostkę i dusimy na małym ogniu podlewając  go zebranym z rosołu tłuszczem z kaczki oraz Martini. Doprawiamy solą, pieprzem oraz innymi ziołami i miodem po czym  przekładamy do naczynia z kaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 C przez godzinę .Pod koniec pieczenia  odkrywamy pokrywkę tak by grzbiet kaczki zarumienił się – polewamy go powstałym sosem. Kaczkę podajemy z kaszą gryczaną oraz surówką z pora i jabłka. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz