sobota, 10 stycznia 2015

Tagi: , , ,

Naleśniki z brokułem i cukinią

Udostępnij

Przepyszne naleśniki z mąki kukurydzianej i gryczanej z brokułem i cukinią. Można je serwować na obiad lub jako przystawkę. Najlepiej smakują polane delikatnie sosem czosnkowym :)



naleśniki zawinięte z warzywami

Naleśniki z brokułami i cukinią


Porcja: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Ciasto:
  • ½ szkl mąki gryczanej
  • ½ szkl mąki kukurydzianej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150-200 ml wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli



Farsz:
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 50g suszonych pomidorów w oliwie
  • parmezan


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na płynna masę, w razie potrzeby dodać maki lub wody tak by ciasto miało odpowiednią konsystencję (aby dobrze rozlewało się na patelni). Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. W między czasie podsmażyć posiekane na plasterki pieczarki oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Do warzyw dodać podzielone na mniejsze części różyczki brokułów. Na sam koniec dodać posiekane drobno pomidory suszony. Naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w rulonik. Tak przygotowane układać w brytfance, posypać każdego z osobna parmezanem i zapiekać krótko w piekarniku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym .

0 komentarze:

Prześlij komentarz