poniedziałek, 5 stycznia 2015

Tagi: , , ,

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Udostępnij

Pyszna, tania i szybka w przygotowaniu wegetariańska zapiekanka z makaronem farfalle


zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami








Porcja: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe

Składniki:




  • 350 dag makaronu farfalle
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 20 dag pieczarek
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 20 dag mozzarelli
  • 10 dag parmezanu
  • sól, pieprz
  • kminek
  • oregano
  • olej


Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 7-8 minut (60% czasu jaki jest podany na opakowaniu). Odcedzamy go i odstawiamy do ostudzenia. Warzywa kroimy i dusimy razem na patelni. W między czasie bakłażana tniemy w plastry i solimy po czym odstawiamy na ok. 10 minut tak by puścił wodę. Następnie grillujemy go z obu stron na patelni grillowej. Makaron mieszamy z gotowymi warzywami oraz ściętą w kostkę mozzarellą i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na wierzch ścieramy parmezan i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15-20 minut. Gotowe!


0 komentarze:

Prześlij komentarz