poniedziałek, 12 stycznia 2015

Tagi: ,

Twarogowe bułki wiejskie

Udostępnij

Lekkie, puszyste i aromatyczne bułeczki z dodatkiem wiejskiego twarożku stanowią idealne śniadanie. Nie zawierają konserwantów ani spulchniaczy - po prostu wiesz co jesz :)


przepis na bułki twarogowe

Twarogowe bułki wiejskie


Porcja: 20 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: średnie

Składniki:
  • 4 i ½  szkl pszennej mąki typ 550
  • ½ szkl   wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag wiejskiego twarożku
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sezam, mak lub ziarna lnu (wedle upodobań)


Przygotowanie:
Z mąki, wody,  drożdży,  cukru, soli i żółtek zagnieść ciasto. Następnie dodać zmiksowany twarożek i masło. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić, uformować kulkę i znów odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie formować bułeczki o wadze około 60 gramów – kuleczki dość małe bo ciasto jeszcze wyrośnie. Uformowane bułeczki odstawiamy na blaszce podsypanej mąką na około 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub ziarnami lnu. Piec około 10-15 minut w temperaturze 200 C aż bułeczki się przyrumienią.

0 komentarze:

Prześlij komentarz