poniedziałek, 12 stycznia 2015

Tagi: , ,

Zapiekanka z naleśników ze szpinakiem

Udostępnij

Zapiekanka naleśnikowa wykonana w formie lasagne smakuje wybornie w szczególności podana z pomidorkami i szpinakiem. 


naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem



Porcja: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średni

Składniki
:
  • 750 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej
  • 250 g szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • pomidory pelati
  • 300 g mozzarelli
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • curry

Przygotowanie:
Z mleka, jajka, oleju i mąki przygotowujemy ciasto jak na naleśniki. Masa powinna mieć konsystencję rzadkiej śmietany dlatego dodajemy tyle mąki ile potrzeba by uzyskać taką konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i curry po czym smażymy naleśniki. W między czasie podsmażamy dwa ząbki czosnku na oliwie w garnku po czym wlewamy pomidory pelati i dusimy aż woda nieco odparuje. Doprawiamy sos sola i pieprzem oraz liśćmi bazylii. Cukinie kroimy w krążki, solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Potem grillujemy je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej .   Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Dusimy aż odparuje woda z patelni, doprawiamy solą i pieprzem do smaku  następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Na innej patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, dodajemy pieczarki posiekane na plastry, doprawiamy solą, pieprzem i curry do smaku. Podlewamy pieczarki wodą i dusimy do momentu aż woda odparuje z patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy trochę szpinaku (na jednej połówce) i pieczarek (na drugiej połówce) oraz całość posypujemy startą mozzarellą. Zawijamy naleśniki w ruloniki. Tak przygotowane rulony przecinamy na połówki oraz odcinamy końce w których nie ma farszu. Na wysmarowanej oliwą blasze bądź naczyniu żaroodpornym rozkładamy połówki jedna obok drugiej, polewamy sosem pomidorowym, następnie kolejna warstwa połówek naleśników i znów polewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy krążki cukinii grilowanej po czym zasypujemy całość serem mozzarella i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok.200- 230°C   na ok. 15 minut z funkcją opiekania od góry.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz