sobota, 14 lutego 2015

Tagi: , ,

Brukselka zapiekana z warzywami i miodem

Udostępnij

Brukselka - warzywo młodości, zawiera silne przeciwutleniacze a na dodatek jest bardzo nisko kaloryczna (w 100g jest tylko 30 kcal). Jeśli odstrasza Was gorzkawy posmak to polecamy polać ją miodem z cytryną lub ugotować w wodzie z mlekiem ze szczyptą cynamonu. Pyszności :)



przepis na brukselkę z warzywami i miodem

Brukselka zapiekana z warzywami i miodem


Porcja: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 400 g brukselki
  • 1 papryka żółta
  • 1 batat średni
  • 400 g schabu bez kości
  • 100 g pieczarek
  • 10 oliwek czarnych
  • pół cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki maki


Przygotowanie:

Bataty myjemy, kroimy na mniejsze kawałki razem ze skórką i smażymy na oleju aż się lekko przyrumienią. Ściągamy je z patelni i na tym samym oleju podsmażamy obtoczony w mące schab również pokrojony na mniejsze kawałki.  Dodajmy pokrojone w połówki pieczarki i smażymy jeszcze 3 minuty. W między czasie brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.  Bataty, schab oraz pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną paprykę, oliwki, brukselkę  oraz kilka plasterków cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, curry oraz imbirem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 C i pieczemy przez 30-40 minut aż warzywa będą miękkie. Sok z pozostałej cytryny wyciskamy do szklanki, dodajemy miód i oliwę, warzywa polewamy  tym sosem i wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz