czwartek, 12 lutego 2015

Tagi: ,

Frittata po swojsku

Udostępnij

 Świetny pomysł na dobry początek dnia : frittata z boczkiem, cebulą i ziemniakami. Rewelacyjny pomysł na śniadanie dla osób lubiących jajecznicę!


fritatta swojska z ziemniakami

Fritatta z ziemniakami i boczkiem


Porcja: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności : średni

Składniki:
  • 4 jajka
  • 8 plasterków boczku
  • pół cebuli
  • 1 mały ziemniak
  • 2 łyżki śmietany
  • ¼ szkl mleka
  • sól, pieprz, papryczka chilli
  • szczypiorek
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Ziemniaka kroimy jak na grube frytki lub talarki, smażymy na oleju aż się przyrumienią i będą miękkie.  Ściągamy je z patelni, następnie smażymy boczek, gdy będzie już przyrumieniony dodajemy pokrojoną cebulę i krótko obsmażamy tak by cebulka była na pół twardo. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą pieprzem, dodajemy śmietanę i mleko. Masę jajeczną wylewamy na oddzielną patelnię, na małym ogniu smażymy 3 minuty po czym na górę kładziemy boczek, ziemniaki ,cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli i szczypiorek.  Przykrywamy pokrywką i dusimy aż jajko się zetnie. W razie potrzeby możemy obrócić przy użyciu talerza lub drugiej patelni uważając by frittata się nie rozleciała.  Podajemy z pomidorkami koktajlowymi oraz ketchupem. Smacznego J

0 komentarze:

Prześlij komentarz