czwartek, 19 lutego 2015

Tagi: , ,

Makaron farfalle ze szpinakiem

Udostępnij

 Makaron ze szpinakiem i boczkiem robimy bardzo często bo jest szybki i prosty w przygotowaniu a przede wszystkim smaczny. Zamiast po ciężkim dniu w pracy jeść na mieście, wystarczy wstąpić do sklepu na małe zakupy i w nie całe 20 minut przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny.



makaron z boczkiem i szpinakiem

Farfalle ze szpinakiem

Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 400 g makaronu farfalle
  • 2 wiązki szpinaku świeżego (lub jedno opakowanie liści szpinaku)
  • 250 g boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu . W między czasie kroimy boczek na paski i podsmażamy go na oleju. Dodajemy posiekany czosnek a na końcu liście szpinaku. Makaron odcedzamy a następnie z powrotem przesypujemy do garnka, dodajemy śmietanę i mieszamy. Makaron ze śmietaną przekładamy na patelnię z boczkiem i szpinakiem, mieszamy. Podajemy ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz startym parmezanem lub innym serem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz