niedziela, 1 marca 2015

Tagi: , ,

Rekin w białym winie

Udostępnij

Rekin to wspaniała ryba, której rany bardzo szybko się goją i nigdy nie choruje na raka. Zawdzięcza to swojej wątrobie, która produkuje trzy substancje (stosowane do produkcji suplementów dostępnych w aptekach). My polecamy przygotować steki z rekina we własnym domu, dla smaku, zdrowia i przede wszystkim by w końcu zrobić coś „innego”. Okazuje się, że mięso rekina jest bardzo delikatne w smaku, ma piękny jasny kolor i praktycznie nie zawiera ości.


rekin duszony w winie

Rekin w białym winie


Porcja: 2
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 2 filety z rekina
  • pół papryki czerwonej
  • 1 papryka ostra
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • łyżka masła
  • pół cytryny


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę i szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy kilka minut po czym podlewamy 100ml białego wina. W razie potrzeby zagęszczamy mąką kukurydzianą.  W między czasie od rekina odcinamy krwistą część i odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy go z obu stron na rozgrzanym oleju, podlewamy sokiem z cytryny, a następnie białym winem, dusimy około 5 minut. Rekina przekładamy na talerze i polewamy sosem. Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz