sobota, 28 marca 2015

Tagi: , ,

Kremowa zupa z topinamburu

Udostępnij

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, posiada  lekko orzechowy, słodki smak oraz wspaniałe właściwości lecznicze i zdrowotne. Lekka, kremowa zupa z topinamburu z dodatkiem pieczarek i jogurtu naturalnego to rewelacyjny pomysł na obiad również dla diabetyków. Świetnie smakuje smażony niczym frytki, pieczony, duszony, gotowany  lub na surowo do sałatek. Smacznego!



kremowa zupa z topinamburu

Zupa z topinamburu


Porcja: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 8 dużych bulw topinamburu
  • 1 mały seler
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g pieczarek małych
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • masło do smażenia



Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę topinambur. Dusimy 10 minut w razie czego podlewamy wodą. Warzywa przekładamy go garnka, dodajemy pokrojony drobno seler oraz ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem oraz zmielonym w moździerzu kminkiem. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę. Pieczarki w całości smażymy krótko na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym, pieczarkami oraz posiekaną natką pietruszki. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz