niedziela, 22 marca 2015

Tagi: , ,

Kurczak w sosie miodowo-winnym z imbirem

Udostępnij

Zapraszamy dziś na orientalną podróż kulinarną. Delikatne mięso z kurczaka w sosie miodowo-winnym z imbirem to doskonały obiad dla fanów kuchni azjatyckiej. Słodycz miodu pomieszana z nutką wytrawnego czerwonego wina, doprawione imbirem , podawane z białym ryżem to doskonały pomysł na szybki egzotyczny obiad.




orientalny kurczak w sosie miodowym z imbirem

Kurczak w sosie miodowo-winnym z imbirem


Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka Ramiro
  • pół cebuli czerwonej
  • 2 pałki selera naciowego
  • 200 ml pomidorów z puszki (Pelati)
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego
  • imbir (kawałek wielkości cytryny)
  • 3-4 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • mąka ryżowa
  • masło do smażenia
  • ryż Basmati



Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na maśle aż się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną na krążki paprykę oraz cebulę i jeszcze chwilę smażymy po czym podlewamy ok. 100ml wina. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, po chwili dodajemy pomidory oraz starty na tarce o cienkich oczkach imbir. Dusimy około 20 minut, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Dodajemy pokrojony seler naciowy i  podlewamy ponownie winem i dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz