środa, 11 marca 2015

Tagi: , ,

Placki ziemniaczane z gulaszem

Udostępnij

Zrobić idealne placki ziemniaczane to sztuka – placki powinny być puszyste, niezbyt tłuste a z zewnątrz chrupiące. Sekretem naszych placków jest jedna czynność o której niestety wie niewiele osób. Ogromne znaczenie mają  również ziemniaki bo nie każda odmiana będzie dobra do placków ziemniaczanych. My polecamy Odmianę Denar- wypróbowaliśmy ich wiele i teraz już wiemy, że ta odmian najlepiej się nadaje.




placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane z gulaszem


Porcja: 6
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:

Gulasz:
250g schabu bez kości
pół papryki czerwonej
pół cebuli
100 g pieczarek
250g pomidorów Pelati (mała puszka)
sos sojowy
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
marchew, korzeń pietruszki

Placki:
6 średnich ziemniaków (najlepiej Denar)
3 jajka
pół cebuli
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej

Dekoracja:
szczypiorek lub natka pietruszki

śmietana


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 500 ml wody, dodajemy marchew, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu. . Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli a następnie pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Całość dusimy kilka minut po czym przekładamy do garnka z wywarem warzywnym, po chwili dodajemy pomidory Pelati. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki również doprawiając sosem sojowym i pieprzem, przekładamy je do sosu. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Gdy sos będzie już gotowy zagęszczamy go łyżką mąki wymieszaną z wodą. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, po pół ziemniaka na drobnych oczkach, drugą połówkę na grubych oczkach. Ziemniaki przekładamy na sitko i odciskamy z wody niczym kapustę na pierogi (właśnie to sprawia, że placki są puszyste!) Przekładamy je do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz i pokrojoną drobno cebulę po czym mieszamy aż masa zrobi się puszysta. Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju układamy placki ziemniaczane i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki podajemy polane sosem, śmietaną oraz posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Nasza rada:
Aby placki były jeszcze bardziej puszyste można dodać do masy żółtka a białka ubić na sztywno i dopiero wówczas połączyć je z masą ziemniaczaną.

0 komentarze:

Prześlij komentarz