piątek, 6 marca 2015

Tagi: , ,

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Udostępnij

Uwielbiamy tą miękkość i soczystość polędwiczek, ten aromat sosu sojowego , pieczarek i mieszankę marynowanych warzyw z domowej spiżarni w akompaniamencie gotowanych ziemniaków.  Po prostu pycha!!!! Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to danie naprawdę szybkie, proste i oczywiście smaczne. Taki obiad można zrobić w niespełna 30 minut.


soczysta polędwica wieprzowa w sosie

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami


Porcja: 2
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 300 g polędwiczek wieprzowych
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała czerwona  cebula
  • 5-10 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy na grube plastry po czym smażymy z obu stron przez około 8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i częścią sosu sojowego. Następnie ściągamy polędwiczki i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz grubo cięte pieczarki. Również doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, odrobiną wody a na końcu śmietaną. Polędwiczki podajemy polane powstałym sosem a obok układamy pieczarki z cebulką. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną oraz zimową surówką z domowej spiżarni.

Nasza rada:
Polędwiczek nie można smażyć zbyt długo bo wówczas mięso zrobi się twarde i gumowate. Lepiej smażyć je za krótko niż przesadzić z czasem smażenia (na wpół surowe też są rewelacyjne). 

0 komentarze:

Prześlij komentarz