poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Tagi: ,

Babeczki cytrynowe z ricottą

Udostępnij

Aromatyczne włoskie babeczki cytrynowe wypełnione ricottą stanowią rewelacyjny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy.  Uwodzą orzeźwiającym zapachem cytryny, z zewnątrz kruche, w środku miękkie i puszyste .



Babeczki z ricotta proste domowe wypieki

Babeczki


Porcja: 14 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut (+30 minut schłodzenie ciasta oraz 60 minut pieczenia)
Poziom trudności: średni


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ „0” lub do ciast kruchych
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g masła

Nadzienie:
  • 400 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka z jednej dużej cytryny lub dwóch małych


Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Konsystencja powinna być dość twarda. Odłożyć ciasto na około 30 minut do lodówki. W między czasie przygotujemy nadzienie: ricottę należy dać na sitko aby odsączyć od serwatki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ricottę wymieszaną ze skórką otartą z cytryny. Mieszamy na gładką masę tak by nie było grudek. Białka ubijamy i dodajemy do masy z ricotty, mieszamy delikatnie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w kwadraty 10 cm, układamy w blaszce na muf finy, pozostawiając krawędzie ciasta, nakładamy do środka masę i zaginamy krawędzie, tak by część masy pozostała widoczna. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C a następnie kolejne 20-30 minut w temperaturze 150-160 C doglądając by babeczki się nie przypaliły..


0 komentarze:

Prześlij komentarz