piątek, 3 kwietnia 2015

Tagi:

Wielkanocny koszyczek z ciasta .

Udostępnij

Zdrowych, pogodnych ale przede wszystkim SMACZNYCH Świąt Wielkanocnych życzy Qchnia24. 



wielkanocny koszyczek

Wielkanocny koszyk z ciasta

Składniki:
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl wody
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży


Do posmarowania jedno jajko i odrobina mleka.



Przygotowanie:

Wszystkie składniki zarabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę, następnie rozwałkowujemy na placki (jak na makaron) o grubości kilku milimetrów i wycinamy paski. Do przygotowania koszyczka niezbędna będzie miska lub naczynie żaroodporne. Miskę odwracamy do góry nogami, obkładamy folią aluminiową i układamy na niej wycięte z ciasta paski, przeplatając jak na koszyczek wiklinowy. Gotowy koszyk smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 160-170 C i pieczemy aż koszyczek będzie miał ładny złoto-brązowy kolor. Następnie z ciasta formujemy trzy wałki i pleciemy niczym warkocz, należy odmierzyć warkocz w ten sposób aby był wielkości brzegów koszyczka.Smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy również na złoto-brązowy kolor. W między czasie formujemy trzy grube wałki i zaplatamy ponownie niczym warkocz- to będzie ucho koszyczka. Smarujemy jajkiem z mlekiem i także pieczemy. Wszystkie części koszyczka składamy w całość, najlepiej użyć do tego wykałaczek. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz