wtorek, 12 maja 2015

Tagi: , ,

Piegusek z białek

Udostępnij

W kuchni nic nie może się zmarnować, nawet z resztek  można wyczarować  wykwintny obiad, smaczną kolację czy syte śniadanie.  Dziś przedstawiamy pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek z jajek bo przecież często podczas pieczenia dajemy do ciasta same żółtka. Szybki i prosty w przygotowaniu piegusek z białek jest smaczny i puszysty. Świetnie smakuje posmarowany masłem i powidłem lub podany do filiżanki kawy.


makowiec z białek

Piegusek z makiem


Porcja: blacha
 Czas przygotowania:10 minut (+40 minut pieczenie)
 Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl maku suchego
  • ½ kostki margaryny (125 g)
  • szczypta proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy na jednolitą masę aż cukier się rozpuści po czym dodajemy mak. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia  i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec powoli wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy tak by powstały pęcherze. Masę przelewamy do małej blaszki i pieczemy w temperaturze ok. 150-160 C przez 40 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz