niedziela, 3 maja 2015

Tagi: , , ,

Pikantne naleśniki po meksykańsku

Udostępnij

Kuchnia meksykańska to niesamowita różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących ostre, wyraziste smaki bo nie brak w niej pikanterii. My polecamy „spolszczoną” wersję naleśników po meksykańsku, odrobina egzotyki pomieszana z tradycyjną polską kuchnią.



naleśniki z kurczakiem i czerwoną fasolką

Pikantne naleśniki po meksykańsku

Porcja: 4
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Naleśniki:
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju


Farsz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasolki czerwonej
  • 1 cebula
  • pół papryki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • papryka ostra sucha (my użyliśmy odmiany Scorpion)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser żółty


Przygotowanie:


Robimy ciasto na naleśniki, wszystkie składniki miksujemy, w razie czego dodajemy więcej mąki pszennej – ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na 15 minut po czym smażymy grubsze niż zwykle naleśniki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką. Smażymy kilka minut po czym zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz zmieloną w moździerzu ostrą papryką. Dusimy około 15-20 minut aż część sosu odparuje. Pod koniec dodajemy fasolkę i kukurydzę z puszki. Doprawiamy do smaku tak by potrawa była dość ostra. Sos powinien być gęsty. Na połowie naleśnika kładziemy sos, przykrywamy drugą połówką, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na kilka minut do piekarnika tak by ser spiekł się na krucho. Podajemy z odrobiną śmietany dla zrównoważenia ostrego smaku. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz