sobota, 27 czerwca 2015

Tagi: , ,

Pieczona Miruna z młodymi ziemniaczkami

Udostępnij

Miruna patagońska jest warta polecenia nie tylko ze względu na swój delikatny smak, chude, białe mięso ale także dlatego, że jest poławiana m.in. w okolicach Nowej Zelandii gdzie wody są raczej czyste przez co zawiera mniej rtęci i dioksan niż ryby z Bałtyku. W połączeniu z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, młodymi ziemniaczkami oraz cytryną stanowi rewelacyjny lekki obiad na upalne dni.


ryba zapiekana z pomidorkami koktajlowymi

Miruna patagońska z młodymi ziemniaczkami



Porcja:2
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 4 filety z Miruny
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • 2 cytryny
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 10 ząbków czosnku
  • rozmaryn
  • ½ kg malutkich młodych ziemniaków
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:


Mirunę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na rybie układamy 4 plastry cytryny i 4 ząbki czosnku w łupinie. Podlewamy sokiem z połowy cytryny i dodajemy rozmaryn oraz kiść pomidorków koktajlowych . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 C. Ziemniaki strugamy, układamy na osobnej blaszce, podlewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz resztą ząbków czosnku. Również wkładamy do piekarnika  tak by piekarnik od góry opiekł ziemniaczki. Pieczemy około 30- 40 minut aż ziemniaczki i ryba będą gotowe. Łyżkę oliwy mieszamy w kubku z sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem, solą oraz posiekaną natką pietruszki  i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Rybę podajemy polaną sosem z natką pietruszki i czosnkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz