niedziela, 21 czerwca 2015

Tagi: , ,

Sałatka z melonem, kozim serem i szynką parmeńską

Udostępnij

Wspaniała sałatka na bazie szynki parmeńskiej, świeżych sałat , orzechów nerkowca z dodatkiem słodyczy melona to idealny pomysł na lekki , letni obiad. Nie tylko zaspokaja apetyt, cieszy oko swym wyglądem ale również smakuje wybornie dzięki połączeniu jednej z najlepszych włoskich wędlin ze słodyczą melona i wyjątkowym smakiem dobrego koziego sera.


sałatka z melonem, parmą i orzechami nerkowca

Sałatka z melonem, szynką parmeńską i kozim serem



Porcja: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • ¼ melona żółtego
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 50 g sera koziego
  • 5 liści sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100-150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cebula szalotka
  • sól, pieprz










Przygotowanie:

Sałatę i ukolę myjemy, układamy na talerzach. Cebulę kroimy w cienkie krążki, szynka parmeńska powinna być bardzo cienko skrojona, niczym pergamin. Na sałacie układamy cebulę, pokrojony ser kozi i orzechy nerkowca. Ćwiartki melona „otulamy” plastrami szynki parmeńskiej i układamy obok sałatki. Całość posypujemy orzechami nerkowca oraz doprawiamy odrobiną soli (uwaga – ser i szynka są słone więc trzeba uważać by nie przesadzić z solą) i pieprzu. Jogurt naturalny , pozostałą część melona (około 2 ćwiartek) oraz resztę orzechów blenderujemy na gładki sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Sos wyjdzie dość rzadki więc można go przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce by zgęstniał. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz