wtorek, 23 czerwca 2015

Tagi: ,

Tarta z porzeczkami pod bezą

Udostępnij

Spontaniczna wycieczka rowerowa okazała się bardzo „owocna” i to dosłownie. Natknęliśmy się na dziko rosnące krzaki czerwonych, czarnych i białych porzeczek, zaniedbane, zarośnięte, na zupełnym bezludziu. Mieliśmy tylko podjeść z krzaka i jechać dalej ale wystarczyło słowo TARTA i już wszystko było jasne J


tarta z owocami i bezą przepis

Tarta z porzeczką i bezą




Porcja: blaszka (jak na tartę)
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym czas pieczenia)
Poziom trudności :średni

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g dobrego masła
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina proszku do pieczenia 

Porzeczki:
  • 250-300 g porzeczek czerwonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  

Beza:
  • 4 białka jaj
  • ¾ - 1 szkl cukru



Przygotowanie:


Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodajemy jeszcze mąki (w zależności od rodzaju mąki). W między czasie porzeczki myjemy i odrywamy im gałązki po czym zasypujemy cukrem pudrem. Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość blaszki tak by lekko wystawało poza blaszkę ,rozkładamy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 C. W między czasie białka ubijamy na sztywno, następnie powoli, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy podpieczoną tartę , wykładamy na ciasto porzeczki i przykrywamy masą z białek. Pieczemy jeszcze około 15-20  minut w tej samej temperaturze, następnie zmniejszamy temperaturę do koło 150-160 C i pieczemy jeszcze 10-15 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz