sobota, 4 lipca 2015

Tagi: , ,

Kurczak w pomidorach

Udostępnij

Kurczak jest szybki i prosty w przygotowaniu, nic więc dziwnego, że tak często gości na polskich stołach. Chętnie przyrządzamy z niego obiady, kolacje, sałatki czy przekąski. Świetnie smakuje z dodatkiem chilli, miodu, wina czy w klasycznym wydaniu jako kotlet w panierce czy cieście. Wypróbujcie naszą propozycję podania  – zaskoczy Was aromatem rozmarynu, lekkim posmakiem czerwonego wina i rozpływającym się w ustach delikatnym mięsem z kurczaka. 


kurczak duszony w czerwonym winie z selerem naciowym

Kurczak w pomidorach z selerem


Porcja: 2
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności : łatwe

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 pałki selera naciowego
  • 2-3 papryczki chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 200 ml pomidorów Pelati (puszka)
  • 10 ziemniaków młodych
  • łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Jedną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem i rozmarynem, po kilku minutach dodajemy podudzia i podsmażamy je z obu stron. Seler naciowy obieramy ze skórki i kroimy w paski o długości  4-5 cm, dodajemy do mięsa ,podlewamy winem i dusimy na dużym ogniu kilka minut, tak by alkohol wyparował. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy papryczki chilli oraz pomidory Pelati (mogą być również świeże pomidory ale bardzo dojrzałe). Dusimy jeszcze około 40 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W między czasie ziemniaki skrobiemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzamy i kroimy w talarki. Czosnek podsmażamy na oliwie razem z cebulą, drobno posiekany. Doprawiamy pieprzem i solą oraz miodem i podlewamy sokiem z cytryny. Mięso podajemy z ziemniakami pokrojonymi w talarki polanymi omastą z czosnku, cebuli i natki pietruszki. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz