sobota, 18 lipca 2015

Tagi: , , ,

Puszyste kotleciki z cukinii

Udostępnij

Cukinia smakuje wybornie w każdej postaci: jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy oraz w formie mini kotlecików. Dziś przygotowaliśmy małą przekąskę z tego warzywa podawaną z sosem czosnkowym. Wystarczy dodać ziemniaczki i surówkę by tą przystawkę zamienić w wyśmienity obiad. Smacznego!


kotlety wegetariańskie z cukinii

Kotleciki z cukinii


Porcja: 2-4
Czas przygotowania : 20 minut (+1 godzina)
Poziom  trudności :średni

Składniki:
  • 4-6 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Cukinię myjemy pod bieżącą wodą , obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy w misce na minimum godzinę tak by puściła wodę. Po tym czasie cukinię odsączamy z nadmiaru wody, odciskając ją porządnie na sitku (staramy się odcisnąć jak najwięcej wody). Dodajmy jajka, mąkę oraz doprawiamy pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzanym oleju wykładamy porcje jak na kotleciki i smażymy najpierw na małym ogniu z obu stron, kilkukrotnie przewracając kotleciki. Potem zwiększamy ogień i smażymy na złoto brązowy kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajmy z sosem czosnkowym lub młodymi ziemniaczkami i surówką.





1 komentarze:

  1. Uwielbiam kotleciki cukiniowe. Moje ulubione. Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią cukinię. Ja jestem fanką cukinii :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń