czwartek, 16 lipca 2015

Tagi: ,

Sos czosnkowy

Udostępnij

Zrobienie pysznego sosu czosnkowego jest bardzo proste ale ważne by użyć odpowiednich składników i zachować proporcje. Podajemy Wam nasz „sekretny” przepis na sos czosnkowy doceniony przez naszych znajomych, rodzinę i przyjaciół. Przy okazji wszelkich spotkań towarzyskich zawsze przygotowujemy ten sos bo idealnie nadaje się nie tylko do potraw z grilla, śniadań czy sałatek ale także jako dodatek do frytek czy kotlecików warzywnych.


przepis na sos czosnkowy

Sos czosnkowy


Porcja: około 300-400 ml
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 2-3 łyżki majonezu (Hellmans Babuni)
  • 4-5 łyżek śmietany (Krasnystaw lub Resmlecz)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy cukrem i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oregano zaparzamy w kubku gorącą wodą, odstawiamy na 5-10 minut po czym odciskamy z wody i zaparzone dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Sos zrobi się gęsty. Idealnie pasuje do potraw z grilla, do mięs, sałatek czy kotlecików warzywnych oraz tostów. Nasi znajomi go uwielbiają, mamy nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu J

0 komentarze:

Prześlij komentarz