czwartek, 10 września 2015

Tagi: ,

Babeczki z budyniem i owocami

Udostępnij

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pyszne babeczki z budyniem i owocami nie tylko smakują wybornie ale i zachwycają swym wyglądem, kuszą kolorem i sprawiają, że każdy domownik chętnie po nie sięgnie. Wystarczy dodać odrobinę octu do ciasta by było puszyste, lekkie niczym piórko i wyśmienite.


przepis na muffinki z owocami

Babeczki z budyniem i owocami


Porcja: 10
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : średnie

Składniki:
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 galaretka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Owoce

Przygotowanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy żółtka rozmieszane z octem i miksujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli, delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Nakładamy do formy na babeczki (lub do papierków) ciasto, mniej więcej do połowy wysokości foremek lub papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około 15-20 minut. Galaretkę mieszamy w 100 ml gorącej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (można też zrobić samodzielnie budyń kokosowy – przepis znajdziecie na blogu). Miód i sok z cytryny mieszamy z dwoma łyżkami gorącej wody i tak przygotowanym płynem namaczamy delikatnie babeczki. Odstawiamy by wchłonęły sok. Na każdą babeczkę nakładamy budyń (ostudzony i lekko stężały) następnie układamy owoce, według uznania. Na koniec smarujemy lekko stężałą galaretką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz