czwartek, 10 września 2015

Tagi: , ,

Ketchup z cukinii

Udostępnij

Przepis na ketchup z cukinii zawdzięczamy naszej przyjaciółce, która przy okazji wszelkich spotkań „grillowych” raczy nas domowej roboty pysznym ketchupem zrobionym przez jej mamę. W końcu udało się zdobyć przepis na ten wspaniały dodatek do dań grillowych, tostów czy kanapek. Delikatnie zmodyfikowaliśmy proporcje bo uznaliśmy, że ketchup był zbyt słodki i jakby nie było dodaliśmy coś od siebie tak by nadać mu nieco pikanterii.


przepis na keczup z cukinii

Ketchup z cukinii

Porcja: 10-12 słoików po 150 ml
Czas przygotowania: 1 godzina (+czas nasolenia)
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 1,5 kg cukinii obranej
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • ¾ szkl octu
  • 1 ½ szkl cukru
  • 1 papryczka peproncino


Przygotowanie:


Obraną cukinię pokroić w mniejsze kawałki, cebulę w kosteczkę i wszystko razem nasolić, pozostawić w garnku najlepiej na całą noc. Rano dolać troszkę wody, zagotować tak by część wody odparowała (do miękkości) i zblenderować na gładką masę. Podgrzewać w garnku na małym ogniu, często mieszając, dodać przyprawy a na końcu ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Przelewać gorące do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na całą noc. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz