czwartek, 10 września 2015

Tagi: , , ,

Kremowa zupa z cukinii

Udostępnij

Robiąc ketchup z cukinii (przepis już niebawem na blogu) zostało nam trochę cukinii więc postanowiliśmy ją wykorzystać i zrobić  obiad. Kremowa zupa z dodatkiem domowych grzanek okazała się wręcz przepyszna! Zrobiona na bazie samych warzyw stanowi lekki, dietetyczny posiłek w sam raz dla wegetarian czy osób dbających o sylwetkę i  prowadzących zdrowy tryb życia


przepis na zupę z cukinii

Kremowa zupa z cukinii


Porcja: 6
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • chleb
  • masło


Przygotowanie:


Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę (nie obraną) cukinię. Wszystko razem podsmażamy kilka minut. W garnku gotujemy pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki i ziemniaka. Gdy warzywa zmiękną dodajemy cukinię z cebulką i razem gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystkie warzywa będą całkiem miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie warzywa blenderujemy na gładką „papkę”, gdyby była zbyt gęsta to dodajemy wody. Grzanki przygotowujemy klasycznie: kromki chleba smarujemy masłem, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu, często mieszając. Zupę podajemy z grzankami oraz z koperkiem. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz