czwartek, 10 września 2015

Tagi: , ,

Nalewka wiśniowa słodka

Udostępnij

Nalewki, specjalność kuchni staropolskiej , mają niezliczone właściwości lecznicze. Przyrządzano je nie tylko ze względu na walory smakowe, do poczęstowania gości ale także z uwagi na ich właściwości zdrowotne. Dziś prezentujemy Wam nalewkę wiśniową słodką – z przepisu (nie bez trudu zdobytego)   według starej receptury  od babci naszej znajomej.


nalewka z wiśni
Nalewka wiśniowa słodka

Oprócz gotowania i pieczenia, w kuchni zajmujemy się także przyrządzaniem różnego rodzaju alkoholi. Sezon letni to najlepsza pora na zrobienie nalewek na bazie świeżych owoców. Jesienią zajmiemy się produkcją wina domowego a zimą mamy w planach zrobić nasze pierwsze piwo.


Porcja: 0,5 litra
Czas przygotowania: 30 dni
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 1 litr wiśni
  • 1 goździk
  • 2 gramy kory cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 litra spirytusu 60%
  • 250 gram cukru kryształu rafinowanego

Przygotowanie:

Wiśnie utłuc razem z pestkami, zalać spirytusem, dodać goździki, cynamon i laskę wanilii. Naczynie należy szczelnie zamknąć i pozostawić na 30 dni w ciepłym, słonecznym miejscu. Po tym czasie zlać nalewkę, wiśnie wycisnąć przez płótno i sok dodać do nalewki.  Z cukru przygotować syrop i gorący zmieszać z nalewką, odstawić na 48 godzin. Przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelki. Nalewka powinna dojrzewać minimum 6 miesięcy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz