czwartek, 10 września 2015

Tagi: ,

Ogórki małosolne

Udostępnij

Nadszedł czas na przygotowanie chrupiących, aromatycznych ogórków małosolnych. Z pewnością każdy z Was posiada swój własny sprawdzony przepis na ten „smakołyk” – my preferujemy klasykę, podstawowe zioła i przyprawy. Ciekawi jesteśmy Waszych przepisów na ogórki małosolne – piszcie śmiało w komentarzach J


przepis na ogórki do słoika

Ogórki małosolne


Porcja: 2 kg
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • liści laurowe (po 1 na każdy słoik)
  • 4 baldachy kopru włoskiego
  • czosnek (po 2 ząbki na każdy słoik)
  • pieprz (po 3-4 ziarenka na każdy słoik)
  • ziele angielskie (po 1-2 na każdy słoik)
  • chrzan (około 1-2 cm korzeń na każdy słoik)


Przygotowanie:

Ogórki moczymy w zimnej wodzie i dokładnie myjemy. Do każdego słoiczka 0,5 litra dajemy po jednym liściu laurowym, po dwa ząbki czosnku, po 3-4 ziarenka pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego i po około 1-2 cm korzenia chrzanu. W słoiku ciasno układamy ogórki , na wierzchu układamy baldachy kopru. W garnku gotujemy wodę z solą. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą słoiki z ogórkami i przykrywamy talerzykami (na górę można ułożyć kamień). Po około 48 godzinach możemy już chrupać pyszne ogórki. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz