niedziela, 27 września 2015

Tagi: ,

Papryka chilli z miodem

Udostępnij

Ostra papryka chilli nadaje pikantny charakter wielu potrawom, wzbogacając ich smak i aromat. Zamknęliśmy ostrość papryk w słoiku tak by cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Doprawiliśmy ją nutką słodyczy w postaci miodu tak by nadawała się także jako dodatek do kanapek czy sałatek.


papryka marynowana
Marynowana papryka chilli

Jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem papryki chilli, możecie dodać więcej miodu tak by zrównoważyć posmak ostrości. Papryka marynowana jest świetnym dodatkiem do kanapek, do potraw z grilla oraz różnego rodzaju sosów czy na pizzę.


Porcja: ok. 2 słoiki 500ml
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 0,5 kg  papryk chilli
  • 3  szkl wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szkl octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Paprykę kroimy na pół wzdłuż i czyścimy z nasion. Z wody, octu, soli i miodu gotujemy zalewę. Do każdego słoiczka wkładamy po jednym zielu angielskim i tyle papryki ile się zmieści (w zależności od wielkości słoika). Zalewamy gorącą zalewą, dokręcamy słoiki i pasteryzujemy około 8 minut. Odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ciepłym kocem aż całkowicie wystygną. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz