czwartek, 10 września 2015

Tagi: ,

Papryka marynowana z goździkami

Udostępnij

Cena papryki nareszcie spadła więc czas najwyższy rozpocząć  produkcję naszej ulubionej wersji papryki marynowanej. Smakuje wybornie na kanapkach, jako dodatek do obiadu, sałatki  czy jako przekąska. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.


przepis na przetwory z papryki

Papryka marynowana z goździkami


Porcja: 5 słoików 1l
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:

  • 2,5-3 kg papryki
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • goździki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki – wielkość według uznania. Do każdego słoika wkładamy po  dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy i jeden goździk. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Papryki zalewamy gorącą zalewą i do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz