niedziela, 20 września 2015

Tagi: , , ,

Pasta Alla Greca

Udostępnij

Dziś po raz kolejny serwujemy obiad na styl  śródziemnomorski . Polecamy Wam włoski makaron conchiglie przygotowany z grecką nutą: oliwkami, serem feta i świeżymi ziołami. Mieszanka kuchni śródziemnomorskich w najlepszym wydaniu!


makaron muszelki na obiad
Makaron muszelki z serem feta

Pomysł na ten przepis zrodził się w zasadzie bardzo spontanicznie. W lodówce zostało nam trochę sera feta, w szafce w słoiku była resztka makaronu conchiglie a na stole w kuchni leżały dojrzałe pomidorki koktajlowe. Wystarczyło połączyć wszystkie te składniki by w bardzo szybki sposób powstał obiad w stylu, który kochamy najbardziej: śródziemnomorsko i spontanicznie.
Pasta Alla Greca


Porcja: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 200 g makaronu conchiglie (małe muszelki)
  • 80-100 g oliwek czarnych
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, bazylia – najlepiej świeże

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu – z reguły około 8 minut. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser feta oraz świeże zioła. Czosnek obsmażamy na oliwie, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i dusimy bardzo krótko tak by pomidorki się podgrzały ale nie zrobił się sos pomidorowy. Makron odcedzamy, łączymy z pomidorkami, mieszamy i podlewamy jedną chochelką wody z makaronu, następnie zawartość patelni dodajemy do pokrojonej cebuli, fety i ziół. Delikatnie mieszamy by nie uszkodzić sera feta. Doprawiamy pieprzem i podamy polane lekko oliwą. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz