czwartek, 10 września 2015

Tagi: , ,

Pasta Fagioli (makaron z fasolką)

Udostępnij

Typowo włoska kuchnia to nie tylko pizza czy spaghetti ale również mocno sycące dania jak gnocchi  czy  Pasta Fagioli. Dziś zachęcamy Was do przygotowania makaronu z fasolką według włoskiej receptury, podane z tartym parmezanem i oliwą extra virgin smakuje naprawdę rewelacyjnie.


włoski makaron z fasolką

Pasta Fagioli

Porcja: 6-8 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 150 g makaronu Conchiglie (małe muszelki) lub Avemarie (malutkie rurki)
  • 300 g fasoli białej lub czerwonej
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli
  • ½ korzenia pietruszki
  • 1 pałka selera naciowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu wołowego
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • oliwa extra virgin

Przygotowanie:


Warzywa kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy ugotowaną fasolkę (może być z puszki) , a gdy fasolka nabierze temperatury, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Następnie dodajemy bulion wołowy (my przygotowaliśmy go z 400 g szpondra wołowego gotując na małym ogniu 2 godziny ). Dodajemy pieprz, sól, natkę pietruszki  i gotujemy kilka minut. Odlewamy około 1 szklankę zupy i blenderujemy, po czym ponownie dodajemy do zupy (to ją nam naturalnie zagęści). Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron, gotujemy 5-8 minut, po czym wyłączamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem by makaron zrobił się miękki. Gdyby zupa była zbyt gęsta, podlewamy ją wodą. Podajemy w miseczkach, polewamy oliwą i posypujemy drobno startym parmezanem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz