czwartek, 10 września 2015

Tagi: ,

Południowy chleb z oliwkami

Udostępnij

Rozpoczynamy nowy Rok Szkolny! Przygotowaliśmy dla Was na tą okazję świetny przepis na smaczny i sycący posiłek do szkoły. Pyszny chleb rodem z południa, z dodatkiem oliwek, cebuli i natki pietruszki smakuje wybornie w formie kanapki jak i solo. Stanowi sytą przekąskę w przerwach między lekcjami, w pracy w porze lunchu czy jako dodatek do śniadania.
Wszystkim uczniom życzymy udanego roku szkolnego, sukcesów w nauce i wysokich wyników, zaś rodzicom spokoju i cierpliwości J


chleb z oliwkami

Południowy chleb z oliwkami



Porcja: bochenek 500 g
Czas przygotowania: 15 minut (+2 godziny czas wyrastania, +30 minut czas pieczenia)
Poziom trudności :średnie

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (typ 500, 550)
  • 1 dag suchych drożdży
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 ml oliwy
  • 100 g oliwek czarnych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry po czym obsmażamy na oliwie do miękkości i studzimy. Oliwki kroimy na duże kawałki. Mąkę łączymy z cebulą i oliwkami, dodajemy sól, cukier, drożdże i posiekaną zieleninę, wlewamy 1 szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kształcie bochenka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz