czwartek, 10 września 2015

Tagi: ,

Sałatka z ogórków i marchewki

Udostępnij

Uwielbiamy robić przetwory na zimę – ta odrobina lata zamknięta w słoiczku wspaniale smakuje gdy za oknem zimno, szaro i ponuro. Dziś ponownie zachęcamy do przygotowania ogórków, tym razem z dodatkiem marchewki i cebuli. Sałatka, którą robimy od lat z przepisu z zeszytu mamy.


przetwory na zimę
Sałatka z ogórków i marchewki na zimę

W okresie zimowym raczej unikamy zakupu warzyw i owoców, w szczególności pomidorów , ogórków czy rzodkiewki. Oprócz marchewki z jabłkiem, do obiadu najchętniej podajemy sałatki ze słoika, przygotowane latem kiedy sezon owocowo-warzywny był w pełni.
Sałatka z ogórków i marchewki


Porcja: 12 słoików po 250 ml
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg marchewki
  • 1 szkl octu spirytusowego 10%
  • 1 szkl cukru
  • 3 szkl wody
  • 4 x ziele angielskie
  • 4 x liść laurowy
  • sól

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w plasterki, natomiast marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy w jednym naczyniu i dokładnie solimy po czym odstawiamy na około 3 godziny. Z octu, wody i cukru gotujemy zalewę , gdy cukier się rozpuści , dodajemy warzywa , ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy kilka minut po czym gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 5 minut, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do góry dnem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz